Volver al sitio
Volver al sitio

Com afecta el canvi d’hora en l’estalvi energètic?

L’estalvi energètic pel canvi d’hora és una realitat? Aquesta qüestió és recurrent, quan toca enrederir o avançar els rellotges cada any… I en els països de la Unió Europea, l’àmbit que ens afecta, el debat sobre l’eficàcia de la mesura pot acabar-se l’any 2023. Vols saber per què aquesta modificació horària fa que es gasti menys energia? T’ho expliquem de seguida.

A la Unió Europea, de la qual som socis des de l’any 1986 és el territori on el debat, sobre l’estalvi energètic pel canvi d’hora, segueix ben vigent… De seguida ho detallem. Abans, però, abordem com aquesta mesura contribueix a l’estalvi i a la sostenibilitat.

L’estalvi energètic pel canvi d’hora, a l’estiu

En aquesta època de l’any, l'última setmana de març, el rellotge s'avança una hora. Com segur que ja saps, aquesta adaptació a l’horari d’estiu se sol fer el cap de setmana, de matinada; així afecta menys l’activitat laboral.

Quan l’horari d’estiu queda establert, hi ha més hores de llum a la tarda. Segons alguns experts, defensors de l’estalvi pel canvi d’hora, la sortida del sol s’ajusta més a l’inici de l’activitat; per tant, la llum solar permet un estalvi d’energia força rellevant.

Amb aquest horari establert, també s’aconsegueix tenir més hores de llum natural durant la tarda, cosa que propicia novament un estalvi d’energia artificial.

Amb l’horari d’hivern l’estalvi energètic es dona en les primeres hores del dia

Efectivament, retardant el rellotge, la matinada de l’últim cap de setmana d’octubre, comença a ser de dia més d’hora. Per tant, les activitats industrials, les escoles, les oficines o els mercats disposen de llum natural més aviat. Així és com es dona, novament, un estalvi i una millor eficiència energètica.

Ara bé, tal com apuntàvem a l'inici del post, aquesta modificació estacional de l’horari, a Europa, pot estar finalitzant.

Dins de la zona de la Unió, hi ha inclosos diversos horaris. Per això cada país s’ho mira des de la seva perspectiva i cada població té sensibilitats diverses al respecte; als països del nord d’Europa la percepció d’un horari o bé un altre serà, sens dubte, diferent als territoris del sud. També s’ho miren diferent els països situats més a l’est, dels que estan situats cap a l’oest.

Dins els països de la Unió Europea es plantegen canvis

En el global de tots els estats membres de la UE (Unió Europea) es vol arribar a un consens: establir fusos horaris per a cinc grans zones. Per debatre aquest tema, es va crear una comissió que va quedar paralitzada durant la pandèmia Covid-19. Ara el tema s’ha reprès i, tal vegada, els estats membres unificaran criteris, en aquesta matèria... El canvi d’horari podria acabar-se a l’octubre de l’any vinent, 2023.

En les jornades del Time Use Week de Barcelona, celebrades durant l’octubre d’enguany s’ha proposat:

  1. Arribar a un consens sobre cinc grans zones horàries europees: Açores, Oest europeu, Europa central, Est europeu i zona Moscou.
  2. La fi de l’aplicació d’aquests canvis d’hora estacionals, l’any 2023.

Esperem que els mesos vinents tots els estats de la Unió Europea arribin, per fi, a un gran acord sobre el tema.

Des de Grau, Sistemes Tèrmics, oferim els millors equips que ajuden a l’estalvi energètic amb el canvi d’hora. També t’animem que facis una aposta les energies renovables i la sostenibilitat.

 

Anterior
Quina és la pressió correcta del circuit de calefacció?
Siguiente
Què és la calefacció híbrida?
 Volver al sitio
Todos los artículos
×

Ya está casi listo...

Te enviamos un correo. ¡Por favor haz clic en el enlace del correo para confirmar tu suscripción!

Aceptar